ATT VILJA BORT FRÅN NUET

Meditation handlar mycket om att vara i nuet, att inte tänka på det som har varit eller det som kommer att vara. Ända sen jag började meditera har strävan/målet varit att komma dit då jag är helt och hållet i nuet, med alla sinnen.

20140104-233802.jpg
Att kunna släppa allt annat och vara här och nu, det är vad alla som mediterar vill uppnå, eller hur? Meditation har varit ett sätt för mig att slappna av, stilla mina tankar, min oro, min stress, lyssna på och skicka iväg tankar, se inåt och ”pausa” livet som springer förbi en.

Fram till nu… nu vill jag inte pausa. Jag vill spola tillbaka eller framåt snabbt. För några månader sen tog mitt liv en abrupt vändning och jag hamnade i en situation som jag inte ville vara i. Sedan dess har jag inte velat meditera, jag har inte ens försökt. Då jag tidigare strävade efter att vara i nuet har jag den här tiden velat bort från nuet, långt bort till något annat, vad vet jag inte. Om jag ska vara helt ärlig har jag varit rädd för att meditera. Vad är det att vara rädd för kan man ju undra? Det är inget nytt, inget farligt, inget som kan skada, något som bara varit positivt tidigare i mitt liv. .

Ibland kan nuet bli för mycket att hantera på en gång, alla känslor, alla tankar och allt som är här och nu. Istället kan det kanske vara bättre att ta lite i taget, som att ta små munnar av det varma teet så man inte bränner tungan, för att känna efter lite hur varmt det är.

Yoga har jag däremot fortsatt med sen mitt liv vände. Kanske dels för att min kropp är beroende av den för att fungera i vardagen och dels för att den kräver ett visst fokus jämfört med meditationen. När jag mediterar känner jag mig naken, inför mig själv. Jag öppnar upp hela mig själv och ser hela mig, inifrån och ut och utifrån och in. Just nu behöver jag behålla lite av kläderna på, det känns tryggast.

Personligen tror jag att min ”ovilja” att meditera nu handlar om ett slags skydd. En kvinna som arbetar med rosenmetoden sa till mig för ett tag sen, ” Du kanske behöver dina spänningar just nu, då ska vi inte lösa upp dem.” Då det gör ont i mig vill jag inte förstora och sprida den smärtan så att den tar för stor plats, om den nu kan bli större. Jag vill inte känna den mer än jag redan gör. Meditation går ut på att vara i nuet. Mitt liv just nu går ut på att överleva/klara mig igenom nuet. För nuet som det ser ut nu kommer inte alltid att vara så.

Image courtesy of Carlos Porto / FreeDigitalPhotos.net

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s