SONO DA SOLA

”Sono da sola”, en replik från min favoritfilm ”Eat, pray, love”. En replik som jag har svårt för att säga högt men som sedan några månader tillbaka speglar min verklighet. Det är italienska och betyder ”Jag är ensam”. 
eat-pray-love-gallery
För ca fem månader sen tog mitt liv en abrupt vändning. Mannen jag levde med tog beslutet att vi skulle gå skilda vägar. Det var som att mattan under mig drogs bort, golvet sprack och jag föll rakt ner. Första tiden stod allt stilla, jag trodde jag skulle gå under, jag kunde inte äta, inte sova. Jag grät och grät och grät.

Först kom chocken, sen kom verklighetsinsikten och sen kom sorgen och saknaden. Jag gillar inte när andra talar om faser, som att först kommer du vara ledsen och sen kommer du vara arg, då blir det lättare. ”Är du arg än?” var det många som frågade mig efter några veckor. Nej, jag är inte arg och jag vill inte vara arg, det hjälper mig inte. Jag känner det jag känner och sorg passar mig bättre än ilska, ilska är inte jag. Jag tror det är viktigt att låta sig sörja när man har förlorat nån. Julia Roberts (som spelar Elizabeth Gilbert i filmen) ställer frågan ”when is this greaving fase gonna pass?” ”You want a date in the calender?” får hon som svar. ”Yes, can you give me one?”. Om det vore så enkelt…

Känslan av att vara speciell för någon, att ha en plats i den personens liv som ingen annan har, det fick mig att känna mig unik. Jag kan vara speciell för en vän men på ett annat sätt, den vännen har fler vänner. Att vara nummer ett för en person, den utvalda som den vill leva med, det är unikt. Han valde mig, jag valde honom, det är speciellt. Sorgen är stor och likaså saknaden. Ett liv som var som inte längre är.

”Sona da sola”,en mening jag har svårt att säga högt, varken på italienska och ännu mindre på svenska. Att vara ensam är inte samma sak som att vara själv. Ensam är en känsla som finns inom en och den kan finnas där även om man inte är själv, även om man har hundra människor runtomkring sig som älskar en. Ensam är en känsla som man bara kan dela med sig själv. Ensamhet och tomhet går ofta hand i hand.

Jag kan känna igen mig i Elizabeth Gilbert (författaren till eat,pray,love) på flera sätt. Kanske därför filmen och boken har bitit sig fast hos mig. En stor skillnad mellan oss är dock att hon mådde dåligt och lämnade sin man. Jag mådde bra och blev lämnad. Jag känner igen mig i hennes rädsla att förlora sin balans som hon hittar på sin resa. Jag förlorade hela min balans när jag blev lämnad, jag jobbar nu på att få tillbaka den. Det man en gång har hittat/lärt sig finns där någonstans.

Elizabeth gav sig iväg på en lång resa till tre länder (Italien,Indien,Bali). Jag kommer ”bara” åka till ett av dem. Jag åker direkt till ”kärnan” (the source), Indien. En resa jag kommer göra ensam. Tanken om den här resan slog mig ganska tidigt, så fort jag kom ur chockstadiet började den frodas och växa. Målen med resan är många, hitta tillbaka till min balans, ”to heal”, att läka som det heter på svenska men tycker engelskan passar bättre in i sammanhanget och sist men absolut inte minst, Ayurvedan. Mycket av det jag har studerat i och utanför min utbildning, det jag lever efter och det jag vill arbeta med härstammar från Indien. Följ min blogg och följ med mig på min resa som jag gör ensam, da sola.

Annonser

3 reaktioner på ”SONO DA SOLA

  1. Så fint Du skriver. Jag förstår att Du alldeles själv vet att hantera Din situation på bästa sätt.
    Härligt att kunna resa till Indien! Resa ensam har Du väl gjort förr och då träffat många nya människor? Ha det helt underbart!
    I dag har jag tänkt laga den ayurvediska grytan Du lagt ut här!

  2. Bra initiativ!! Indien ÄR fantastiskt, och jag tror att du kommer uppleva mycket läkande där. Både hos människor och genom tex ayurvedan.
    Gillar du ayurveda så får du gärna kika in på min blogg!
    Ta hand om dig i Indien! Och på livets resa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s