INDIEN, DEL 1

Min första tid i Indien spenderade jag i Varkala (Kerala). Ord som beskriver min tid här är värme, Yoga, Ayurveda, huvudmassage, reflexologi, mat, naan, masala, paneer, juice, shopping, prutning, riksha, samarbete, elefanter, oljigt hår, välsignelse, om och shanti.

20140311-141528.jpg
”What you work with?” och ”Are you married?” är två frågor jag ofta får. När jag säger att jag är ogift får jag frågan hur gammal jag är. 30 år i Indien och ogift, det är oroande. De frågar mig om min mamma, pappa, syster och/eller bror. Familjen är viktig, det viktigaste som finns och vad ens föräldrar tycker är avgörande för de val man gör i livet. Att gå emot sina föräldrars vilja finns inte i deras värld. De har gett dig så mycket sa en indier till mig som förklaring till varför. Här bor man med sin familj tills man gifter sig.

Yoga
Jag som bara yogar hemma själv på min matta med Yogobe på skärmen får här en privat yogamaster på klasserna! En indisk yogamaster som leder mig genom passet och kommer fram och puffar på mig om jag inte gör positionerna riktigt. 300 till 350 rupier för 1,5 timmes klass, det är ca 30 svenska kr. På min första klass fick jag med mig en indier från Bangalore som aldrig hade yogat i hela sitt liv. Jag som trodde alla indier yogade sa jag. Trodde du alla indier var lyckliga också frågade han tillbaka. Nej det trodde jag klart inte. Men alla indier tror på en Gud frågade jag, ja såklart svarade han.

Indisk huvudmassage
Jag har smygstartat lite med Ayurvedabehandlingar. En hudterapeut måste ju göra research… Behandlingarna börjar med huvudmassage, något som definitivt borde införas hemma. Jag går konstant runt med oljigt och stökigt hår och skäms lite när jag ser på de vackra indiska kvinnorna. De ser ut som de ska på fest varje dag, och så kommer jag i mina färglösa kläder, inga smycken, oljigt hår och rödglansigt ansikte. ”You are beautiful” säger jag till dem. Jag får ”Thank you” som svar, inte ”You too”, med all förståelse!

Elephant situation
På väg tillbaka från en dagstur har stan fyllts av människor, det är festival. Paraden ska börja och vår bil kommer ingenvart så vi går ut för att titta. När elefanterna kommer fylls jag av glädje, min kärlek för elefanter är stark, var den kommer ifrån har jag ingen aning. Det är ca 6 elefanter med i paraden. Jag går längre fram för att fota. Allt händer så snabbt, jag tycker mig höra ett ”skott” (fyrverkerier i själva verket) och sen börjar människorna skrika och springa mot mig, folkmassan trycker sig mot mig och min första tanke är att jag måste ta mig in på sidan av gatan. Jag har ingen aning om vad som händer, om det är en elefant bakom oss som ”krossar oss med sina stora tassar” eller om någon skjuter. Det jag tänker är att om indierna är rädda, då måste det vara på riktigt, de som annars alltid verkar så lugna. Efter ett par minuter är det över. Jag är skakad men oskadd, med en sko mindre.

Chauffören hittar mig bland folkmassan och ber mig stanna medan han letar efter de andra. När han samlat ihop sin grupp ber han oss vänta och försvinner sen igen. Lite senare kommer han tillbaka med min andra sko. Min sko! Min smutsiga, trasiga vita tygsko som ramlat av någonstans på vägen. Jag smälte lite…

Sen kom den, den som fyllde hela mig med glädje och kärlek för det här landet. En grön stor bil med texten ” Elephant Emergency Care Unit”. En ambulans för elefanter! Kan ni tänka er något finare? Så mycket betyder elefanterna här. Jag kunde inte sluta le och skratta.

Vi får aldrig riktigt veta vad som hände då vår chaufför bara kan enstaka ord på engelska. ”Three elephant problem” och ”crazy” är den informationen han lyckas ge oss. Det lugn som vår chafför höll hela denna biltur var beundransvärt. Jag jämförde med om vi hade haft en italiensk chafför, han hade antagligen skrikit och sagt fula ord hela resan. Men vår var lugn (utåt iallafall), sa ”No problem” och log med sitt stora leende, vita tänder och mustasch. En 26årig man som letar efter en fru. Vi i bilen var alla överens om att efter det här skulle vi gärna skriva ett ”rekommendationsbrev” åt honom.

Namaste

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s