INDIEN, DEL 3:1

Tredje och sista delen av min Indienresa spenderar jag på Somatheeram Ayurveda resort. En 12 dagars Ayurvedakur som var huvudmålet med min resa. Det var en stor kontrast att komma hit från ashramet. Från ett enkelt liv där maten äts på plåttallrikar som man själv diskar efter sig till ett paradis där jag möts av vackra kvinnor i saris som ger mig blommor runt halsen och en kokosnöt med sugrör.

Ord som beskriver den här delen av resan är Ayurvedakur, herbal water, kokt vatten, vegetariskt, kokosnötter, massage, olja, elakizhi, kativasti, sirodhara, pizhichil, yoga, meditation, vata, pitta, kapha, Purva karma och saris.

image
Ayurveda betyder livskunskap på sanskrit och är en 5000-årig lära med rötter i Indien. Ayurveda kan hjälpa oss att leva ett mer balanserat liv med hjälp av förståelsen för de tre konstitutionerna Vata, Pitta och Kapha. Kost, kroppsbehandlingar, meditation och yoga är alla delar av Ayurvedan.

Inom Ayurveda ser man till individen och ett recept passar inte alla. Vi har alla olika behov och Ayurvedan kan hjälpa en att förstå sig själv och andra i sin omgivning bättre. Inom Ayurveda har man ett holistiskt synsätt vilket betyder att allt hänger ihop.

Kuren går ut på att få individen i balans och allt är upplagt för att få ut alla slaggprodukter, att rena kroppen och balansera upp de obalanser man har. Det här inlägget täcker första delen av kuren. Den del som sträcker sig fram till ”the D day” som vi kallar det. Allt som görs fram till den dagen görs för att driva ut slaggprodukter ur kroppen. På ”the D day” gör man en utrensning, Purva Karma (cleansing), som kan bestå av lavemang eller laxering.

Först dagen fick jag träffa Ayurvedaläkaren för en konsultation som sedan la upp planen för hela kuren. Dagliga örtmediciner, kroppsbehandlingar, anpassad kost samt Yoga och meditation ingår i kuren.

Varje dag gör läkaren en kort koll innan behandlingen. De kollar då blodtrycket och pulsen. Inom Ayurveda kan de läsa av mycket från pulsen. Mellan 7.00 till 9.00 får jag behandling varje dag. Jag är i himlen! Oftast är det två terapeuter i rummet samtidigt. Kvinnor behandlar kvinnor och män behandlar män. Man får ett par papperstrosor på sig, i övrigt är man naken. Behandlingarna börjar alltid med huvudmassage. Det går åt mycket olja i behandlingarna och jag som är en ”oil lover” kan inte få nog. Oljan som används är sesamolja som kokas med olika örter.

Tre mål om dagen äter man och mellan måltiderna dricker man mycket örtvatten och kokt vatten. Det är vegetarisk mat, ingen alkohol och inget koffein eller tein. Maten är supergod och jag saknar ingenting, möjligen något kallt att dricka då och då. Inom Ayurveda finns 6 smaker som bör ingå i varje måltid. De är sött, salt, surt, starkt, kärvt och bittert. Jag har faktiskt inte varit sugen på någonting mellan måltiderna här.

Trötthet är en del av kuren, det tar energi av kroppen. Jag vilar mycket mellan behandlingarna och måltiderna.

Vi bor i underbara runda små ”cottages”, jag har en stor säng med myggnät över som jag älskar. Hade jag haft ett litet kök skulle jag kunna bo så här för alltid. Utanför har jag en hängmatta med utsikt över en lång naturstrand och hav.

Vi är en grupp med ca 20 svenskar varav jag är yngst. Alla är vi här av olika anledningar men vi delar intresset för Ayurveda och tror på hälsa genom kost. Med oss har vi Susanne Björklund från Getaway travel. Under fem dagar är Eva Forsberg Shinkler på plats, en av Sveriges ledande personer inom Ayurveda. Två fantastiska och inspirerande människor! Dessa dagar får vi föreläsningar och coachning av henne. Jag slukar i mig all information om Ayurveda, intresset stiger och mycket känns så självklart. Man får inte så mycket information av läkarna eller terapeuterna själva. Jag som är så nyfiken och vill veta allt, vad säger de, vad tänker de, vad händer, vad betyder det, varför gör de så, vad är det här bra för osv. En sak jag har lärt mig är att i Indien ställer man aldrig frågan Varför?

image

Annonser

En reaktion på ”INDIEN, DEL 3:1

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s