INDIEN, DEL 3:2

Jag är en Pitta Vata konstitution. Vad det betyder och var min obalans är nu är två av alla de frågor jag har fått svar på under min tid på Somatheeram Ayurveda resort.

Ord som beskriver den här delen av resan är pitta vata, skräddare, kryddor, matlagning, ayurveda, yoga, oljor, örtmediciner, sari, vänskap och flygresa.

olja grytakryddoryoga mannen

När jag publicerar detta inlägg har jag precis lämnat Indien. Den här delen omfattar den andra och sista delen av Ayurvedakuren (panchakarma) som varade i totalt 12 dagar.

Att åka på den här gruppresan med Getaway travel och Eva Forsberg Shinkler har gett mig så otroligt mycket. Det har varit välgörande för kropp och själ samtidigt som jag har lärt mig mycket. Jag har omgetts av fantastiska, öppna och fina människor.

Personalen på centret var underbar och gjorde sitt yttersta från tidig morgon till sen kväll för att vi skulle ha det bra. Att varje dag ha så många som frågar hur man mår och tar hand om en var otroligt. Läkaren, terapeuterna, restaurangpersonalen, yogainstruktören, städerskan och de andra i gruppen. Jag kunde inte ha varit i bättre händer.

Jag kommer sakna min yogainstruktör (bild ovan). Att varje dag få 1,5 timmes guidad yoga med en indisk yogi var speciellt. Jag vågade göra saker jag inte gjort tidigare och med hans hjälp kom jag djupare ner i positioner. En i gruppen frågade ”what position would you do to fit in my suitcase?”. Jag hade gärna tagit med honom hem eller haft honom inspelad.

En dag fick vi åka till fabriken där all olja, mediciner och blandningar produceras till Ayurvedacentret. Där stod män och rörde i stora grytor med olja och örter (bild ovan). Otroligt varmt var det. Männen var utbildade Ayurveda apotekare med två års utbildning. En eld under grytan höll oljan varm som kokades i upp till 14 dagar. Bönder samt lokalbefolkning kommer regelbundet med råvaror som de säljer till fabriken.

Det finns så mycket för oss i Sverige att hämta inom Ayurveda. Här behandlas inte ett symtom som man ofta gör hemma. Här ser man till helheten och behandlar orsaken. Alla symtom är tecken på en obalans i kroppen. Efter utrensningsdagen var min mage bra, så bra hade den inte varit sen innan jag åkte till Indien! jag började bli piggare och kände mig ”lättare”, lättare i kropp och sinne.

På sista konsultationen med läkaren fick jag ett tvåsidigt A4 med råd för hur jag ska behålla balansen när jag kommer hem. Alla har vi varit på samma ställe men vi har alla fått olika behandlingar, olika råd, olika matrekommendationer samt olika örtmediciner. Vi är individer och vi är alla unika och så ska vi också behandlas och leva. Det skulle vara fel om jag delade de råd jag har fått med er för det är inte säkert att de är rätt för er. Men ni kan räkna med att det kommer läggas upp recept inom en snar framtid.

Ayurvedakuren (panchakarma) gjorde mig gott och jag kommer absolut göra det igen. Jag har fått olja i håret, i pannan och över hela kroppen. Jag har fått rök i öronen, ghee (renat smör) i ögonen och olja i näsan. Jag har fått komjölk över kroppen och jag har fått papaya i ansiktet. Hela jag har behandlats, insida och utsida. Nu ser jag fram emot att tillföra Ayurvedan i mitt liv, i min vardag. För mig kommer det inte bli svårt då jag efter 10 dagar märkte hur bra jag mår och vilken skillnad vissa saker gör för mig. Ayurveda passar mig.

Jag åkte hem med en tung väska fylld med oljor, kryddor (bild ovan), rökelse och örtmedicin. På planet beställde jag ett glas champagne, bara för att jag kunde.

Hej då Kerala! Hej då Indien! Vi ses igen!

Namaste

Annonser

2 reaktioner på ”INDIEN, DEL 3:2

  1. Pingback: 2014 | emmahaglund
  2. Åh vad bra beskrivet av resan och upplevelserna! Väldigt trevlig blogg och lycka till med allt framöver. Kram Sandra från Göteborg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s