SESAMOLJA I AYURVEDISK ANDA

Jag måste såklart skriva om sesamolja. Efter att ha fått kroppen insmord och inpackad i varm sesamolja varje dag i Indien förtjänar oljan lite uppmärksamhet. I Ayurvedabehandlingarna i Kerala var sesamoljan basen i alla blandningar. Den kokades med olika örter i upp till 14 dagar.
20140420-120952.jpg  20140420-121043.jpg
Varför använder de just sesamolja har jag frågat mig? I vissa behandlingar gick det åt 5 liter. Har de mycket sesamolja i Indien? Är det tillgången som styr eller har sesamolja speciella egenskaper som Ayurveda förespråkar?

Svaret har jag nu och nu får ni också det…

Inom Ayurveda används sesamolja dels för att den är relativt neutral för alla doshor (vata,pitta,kapha) och dels för sina egenskaper som värmande och renande/detoxande (den går djupt ner i hudlagren och tar med sig toxiner). Oljan går dessutom att använda i näsa, öron och mouthswirling av samma anledning, smörjande och renande.

Sesamolja innehåller olika fettsyror och naturliga antioxidanter. Det är en halvfet olja och absorberas bra av huden. Den är bra för psoriasis och torra eksem. Oljan har också en lång tradition för användning i solprodukter då den innehåller ett naturligt solskydd.

Sen jag kom hem från Indien har jag fortsatt att använda sesamolja. Efter duschen värmer jag lite olja och masserar in kroppen med. Det är inte bara skönt med varm olja, den går lättare in i huden än kall. När oljan värms blir den tunnare vilket gör den lättare att arbeta med. Värm den i en kastrull eller häll den i en plastflaska och värm den i varmt vatten. Använd oljan som den är eller blanda i några droppar eterisk olja. Det går även bra att blanda med en kroppslotion.

Ett av mina hemråd jag fick med mig från Ayurvedacentret var faktiskt att massera mig med varm olja dagligen. Inget svårt råd att följa. Har du torr hud rekommenderar jag dig att lägga på oljan före du duschar. Den skyddar dig mot vattnet som är uttorkande för huden.

Ayurvedakuren fortsätter på hemmaplan…

Annonser

2 reaktioner på ”SESAMOLJA I AYURVEDISK ANDA

  1. Pingback: 2014 | emmahaglund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s