I YOGANS VÄRLD FINNS BARA TVÅ REGLER

På mattan är det två saker som är grundläggande och viktiga för dig och din yoga. De är andningen (Pranayama) och att lyssna på kroppen din.
20140609-184825-67705213.jpg
20140609-203433-74073552.jpg
Andning/Pranayama
Andningen är grunden i all yoga och den gör mycket nytta för hela kroppen. Pranayama hjälper oss att komma djupare in i positioner, den hjälper till att hålla balansen, främjar avslappning och motverkar stress. Dessutom så sänker den blodtrycket, ökar blodcirkulationen och syresätter blodet. Några djupa andetag in och ut genom näsan gör stor skillnad.

Ibland är yoga att andas för mig och ibland är andningen den enda yoga jag behöver. Citatet i bilden längst ner i inlägget tycker jag beskriver andningens värde så bra.

Två vanliga och mycket effektiva andningsövningar inom yogan är;
Ujjay– kallas för havsandning då det låter som havets brus. Långa, djupa andetag in och ut genom näsan. Ujjay är den vanligaste andningen under asanas.
Nadi Shodana– ”växelandning”. En andning som renar och balanserar höger och vänster sida. Här växlar man mellan vänster och höger näsborre. Andas in genom ena och utan genom andra.

Lyssna på kroppen
När du sitter/står eller ligger på mattan, fråga dig själv, hur är dagsformen? hur känns kroppen? Det kan variera beroende på tid på dygnet, om du är skadad eller har en förkylning i kroppen. Känn efter och observera, döm inte och analysera inte. Jämför inte med hur det var igår eller för en vecka sen, det kan vara svårt, jag vet! Om en sak brukar gå bra och vara lätt för oss förväntar vi oss ofta att det alltid ska vara så. Alla dagar ser olika ut och så är det också med dig och din yoga.

Om man som jag yogar mycket hemma själv har jag bara mig själv att utgå ifrån och jag väljer själv vilka asanas (positioner) jag vill göra. Går man på en gemensam yogaklass är det instruktören som väljer asanas. Ofta kan en position göras på flera olika sätt vilket gör att olika människor med olika yogaerfarenhet och olika förutsättningar kan yoga tillsammans. På en klass kan det lätt bli att man tittar på grannen eller instruktören och jämför. Jag tittar ofta på instruktören och blir motiverad till att göra likadant/komma lika djupt in i positionen men känner av vart min gräns går. När jag yogar försöker jag blunda så mycket som är möjligt, dels hjälper det mig att fokusera inåt och dels så stillar det min nyfikenhet. Instruktörens röst och ord räcker ofta som vägledning. Och det är just det yoga är, oavsett om det är en instruktör som leder en grupp eller en video online, så är det vägledning.

Yogobes hemsida finns det videos med instruktioner till olika asanas och andningsövningar. Är du inte redan medlem kan du prova gratis i tre dagar.

Namaste!

20140608-212605-77165938.jpg

 

Annonser

En reaktion på ”I YOGANS VÄRLD FINNS BARA TVÅ REGLER

  1. Pingback: 2014 | emmahaglund

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s