AYURVEDISK KONSULTATION

Det här inlägget handlar om mig, att lyssna på sin kropp, obalanser och en mycket klok Ayurvedisk läkare.

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/25d/44008285/files/2014/12/img_1764-0.jpg
För ett par månader sedan började jag känna att min kropp var i obalans. Det kan vara svårt att veta vad obalansen är och vilken dosha jag ska fokusera på för att komma i balans. Jag är en ”Pitta Vata” och ibland känner jag av symtom (obalanser) från båda, samtidigt. Vilken ska jag lyssna på? Vilken ska få min uppmärksamhet? Vilket kapitel i boken ska jag slå upp?

Jag läste i mina böcker och de källor jag har. Ska jag dricka varmt vatten (för Vata) eller svalt vatten (för Pitta)? Vilka kryddor balanserar respektive dosha? Ska jag dricka Vata te eller Pitta te till frukost? Vilka asanas (yoga positioner) och vilken typ av Pranayama (andning) balanserar respektive dosha? Ju mer jag läste desto mer förvirrad blev jag. Jag bokade tid hos en Ayurvedisk läkare…

Sist jag fick en Ayurvedisk konsultation var i Kerala, i Indien. Denna gång, i Stockholm, av en läkare från Kerala, Indien. Jag var nyfiken på om jag ”fortfarande” var en Pitta, Vata. Det var jag. Utöver örter, ghee och kostråd fick jag många svar och kloka råd…

”Don’t follow the books, listen to your body.”
”Use the books as guidence and inspiration.”
”Eat more!”
”It is simple, if you are thursty, drink!”
”Adapt Ayurveda to your life, your lifestyle and your body.”
”A munk in Tibet and you can read the same book but you have to apply it to your lifes in different wayes.”

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/25d/44008285/files/2014/12/img_1772.jpg
Många tankar och frågor till mig själv dök upp….Hade jag litat mer på orden i böckerna än på rösten från min egna kropp? Hade böckerna och internet blivit min tillit och källa för de svar jag sökte? Varför försökte jag göra allt ”rätt”? Och tankar som ”Om jag ändå hade varit en Kapha, så lätt det hade varit…”. (Vem har sagt det?)

En ny årstid hade börjat, vintern. Min kropp var redan där men jag var kvar, kvar i sommarens kapitel i boken. Det var dags att bläddra, lägga undan boken en stund och lyssna på mig, min kropp. Det är där obalanserna uttrycker sig, det är där svaren finns. Kroppen vet alltid vad den behöver, det är min uppgift att lyssna på den.

Jag kommer inte sluta läsa, sluta lära, sluta fråga. Men jag kommer blanda mina egna ord med böckernas och bilda meningar och kapitel som är rätt för mig. Det är just det Ayurveda handlar om, individen.

Jag vill avsluta med en berättelse som jag har fått berättad för mig.
” Tre oberoende personer kommer till en västerländsk läkare med samma problem och symptom. De går alla tre därifrån med samma medicin utskriven. Tre oberoende personer går till en Ayurvedisk läkare med samma problem och symptom. De går alla tre därifrån med olika ”mediciner”.

Besök Ayurvedaforeveryday för tips och inspiration av Dr. Tejal Athavle, min Ayurvediska läkare i Stockholm.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s