GHEE – GULDSMÖR

Ghee/Ghi, renat smör. Enligt Ayurveda stärker Ghi matsmältningen och minskar Pitta och Vata.

desi-ghee-650_650x488_51437146546

Ghi har en lite nötig smak och är fritt från både proteiner och kolhydrater, vilket gör att den passar bra vid laktosintolerans, glutenallergi, mjölkproteinallergi eller sockeröverkänslighet (mot mjölksockret). Ghi Innehåller mycket näring och är super till matlagning. Jag dricker själv lite varm mjölk med Ghi innan sovdags, speciellt när jag känner av Vata- eller Pitta – obalans i magen (ibland med lite tillsatt gurkmeja). GULDMJÖLK!

Tidigare köpte jag Ghi av min Ayurvediska läkare (när jag var lat) men nu gör jag egen, det är superenkelt! Finns också att köpa i butik för den som vill). Hetta upp ekologiskt smör i en kastrull på låg temperatur. Viktigt att inte bränna smöret! Koka tills skummet som bildas överst blir ljusbrunt. Ta bort kastrullen och låt svalna lite, avlägsna skummet och sila. Häll över ditt Ghi i en skål med lock. Den håller i månader om du kyler den och ett par veckor i rumstemperatur.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s