A Y U R V E D A

Ayurveda betyder kunskap (Ayur) om livet (Veda).
Denna 5000-åriga indiska livsfilosofi syftar till att stärka kroppens medfödda självläkande förmåga. Enligt Ayurveda är hela universum och alla levande system inklusive människan, uppbyggda av fem element; rymd, luft, eld,vatten och jord.

 

Bild1

Inom Ayurveda identifierar man tre olika doshor – Vata, Pitta och Kapha samt kombinationer av dessa. Vi har alla en unik kombination av de tre vilken bildar vår kroppskonstitution. Den får vi redan i födelseögonblicket och följer oss genom hela livet.

VATA – Luft, rymd

”Som vinden, i ständig rörelse”

PITTA – Eld, lite vatten

”Varm och full av energi”

KAPHA – Jord, vatten

”Som vattnet & jorden, stabil & med full potential att skapa liv”

Doshorna finns i varje cell, vävnad och organ. De styr våra psyko-fysiologiska egenskaper. Varje individ har en unik kombination av de tre livskrafterna. Ingen av dessa styrande krafter betraktas som negativ eller positiv, alla har sina speciella egenskaper. Det är bara när doshorna hamnar i obalans som negativa effekter kan uppstå.

Enligt Ayurveda beror sjukdomar och hudproblem till stor del på att det uppstått en obalans i en dosha. Obalansen kan vara orsakad av att din livsstil, att din kosthållning inte passar din konstitution, stress, årtidsväxlingar mm.

Ayurveda har hjälpt mig mycket och är en stor del av mitt liv. Jag balanserar min konstitution med dryck, örttillskott (Ayurvediska mediciner), kost, yoga, meditation, behandlingar, sömn, olja till kroppen och Lakshmi Eko-Certifierade Hudprodukter.

Vid behov går jag till min Ayurvediska läkare för hjälp och rådgivning. Via pulsläsning läser hon av vilka obalanser jag har i kroppen. 2014 var jag på ett Ayurveda Center i Indien, Kerala och gjorde en ”Pancha Karma”. En reningskur i 12 dagar. Läs mer om det på min hemsida.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s